Optimizat Firefox & Chrome


SCOALA GENERALA SEITIN
cititi aici pe larg


ARHIVA-Postari mai vechi

Iarba verde de acasa

din presa -sursa:

"Ruralul trebuie sa ramana rural"

Vom discuta astazi, mai ales despre problemele scolii rurale, despre problemele generale ale scolii romanesti, cu invitatul nostru, domnul profesor universitar doctor Stefan Costea.

G.V.: De unde sunteti de fel, domnule profesor?

S.C.: Eu provin dintr-o comuna de campie, zisa Seitin, dincolo de Arad, la 7 km de Nadlac, punctul de frontiera cu Ungaria. Aceasta comuna este una dintre cele mai vechi din tara, unde exista si singurul sat, din toata zona aceea a Aradului, format numai din populatie romaneasca.

G.V.: Exista o explicatie?

S.C.: Exista mai multe; dar una este fundamentala. Muresul aducea si foarte multa bogatie, dar mai facea, cum face si astazi, din cand in cand, necazuri. Desi Maria Tereza, cu 300 de ani in urma, a facut un dig care se mentine pana astazi, in fiecare an erau inundatii. Asa ca acolo, dintre cei care nu aveau radacinile adanc infipte in pamant, nu s-a asezat nimeni.

G.V.: Domnule profesor, am in fata o monografie: se cheama "Seitinul, asezare milenara romaneasca de pe Muresul Inferior", semnata Stefan Costea si Dumitru D. Costea, presupun, fratele dumneavoastra?

S.C.: Dumitru, intr-adevar, e fratele meu. Acesta este omagiul nostru ca fii ai satului, facut in anul 1998 cu prilejul marcarii a 860 de ani de atestare documentara a comunei, moment pe care l-am organizat si l-am transformat intr-un moment de traire afectiva.

G.V.: Cartea aceasta mi-a amintit de un obicei, din pacate, pierdut partial: invatatorii satului scriau lucrarile de grad avand ca tema monografia asezarii in care isi desfasurau activitatea. si, plecand de aici, cum arata scoala copilariei dvs., scoala din Seitin?

S.C.: Nu era o singura scoala. La noi in comuna, inca de pe la 1860, datorita complicatelor probleme ale relatiei dintre populatia romaneasca si stapanire, s-au construit la acea data patru localuri de scoala pentru patru invatatori, patru clase de elevi.

Localul cuprindea: o sala de clasa, un apartament pentru invatator, o gradina-lot care se constituia in lot de aplicatii practice, pentru intreaga problematica a agriculturii si cu toate dotarile necesare pentru ca acest local sa fie model pentru cei din sat. Aceste patru localuri de scoala, care exista de mult, au fost completate pe parcurs cu inca doua o data, cu inca doua altadata, asa incat in comuna, astazi, exista mai multe localuri de scoli bine puse la punct.

G.V.: Va preocupa educatia si ati avut amabilitatea sa-mi aratati un articol scris de dumneavoastra: "Educatia viitorului si viitorul educatiei". Pentru ca discutam despre viitor: credeti ca mai este posibil astazi ca un copil de taran din Seitin, un copil de taran sarac, sa parcurga drumul pe care l-ati parcurs dvs.?

S.C.: in principiu, da, mai este. Dar lucrurile s-au schimbat astazi enorm de mult. Oamenii fac eforturi si platesc taxe bune, cu eforturi foarte mari, spre a-si ajuta copiii. De data asta insa ascensiunea copiilor provenind din mediul rural este aproape blocata. Multi factori contribuie la toata aceasta chestiune. La noi, traditional, de la Spiru Haret incoace, regula a fost aceasta: daca intr-un catun, intr-un grup de case, exista minimum 7 copii, se asigura un post de invatator; adica, se face o unitate scolara. Evident ca, din punct de vedere stiintific, pedagogic, acest tip de unitati nu mai pot fi considerate satisfacatoare. stiti cate astfel de scoli sunt astazi? Peste 3.500. si atunci, s-a pus problema: ce facem? Le concentram. Pe o ratiune, inca o data, legitima. Numai ca problema e cum o faci. Pentru ca se actioneaza acum cu nu stiu cate sute de microbuze. Dar unele sunt scoli de munte, unele scoli din Delta, altele sunt scoli in localitati izolate, in care poti avea microbuze, dar daca nu ai drum de acces e totul in zadar.
Dreptul fundamental al egalitatii sanselor fata de educatie este doar o vorba, deocamdata. Eu am lucrat si in Ministerul invatamantului, vreo zece ani de zile, intre 1960 si 1970. Cand am lucrat la Legea invatamantului din `68, s-a pus problema ce facem si cum facem. Concluzia a fost sa o lasam asa, pana una-alta, ca e mai bine decat mai rau. Pentru a face asta trebuie sa asiguri toate conditiile ca actiunea sa fie eficienta. Or, se mergea pe ideea sa facem si internate, unde sa stea toata saptamana copiii, sa aiba cantine... acum se mai poate pune problema in termenii astia?

G.V.: Fara indoiala ca nu. As vrea, catre finalul discutiei noastre, dle profesor, sa revin la sat, sa revin la problemele lui si, mai cu seama, la viitorul lui: ii dati o sansa?

S.C.: Eu nu numai ca i-as da; as subscrie la urmatoarea idee: Romania - noi, romanii, poporul, natiunea aceasta - cu totii ar trebui sa facem absolut tot ceea ce mintea si puterea ne ajuta, sa prezervam, cum se zice, ruralul. El trebuie sa ramana rural, dar unul care, din punct de vedere economic, va trebui, evident, sa se intemeieze pe agricultura; un rural in care ramuri economice de celelalte tipuri - industriale, servicii etc. sa fie complementare - si complementaritatea stiti cum s-ar putea rezolva? Extrem de simplu, mai intai prin constituirea de unitati economice rurale integrate. Deci prelucrarea pe loc.
Al doilea: valorificarea de catre producator sau de asociatiile de producatori, nu comercianti care vin la lucru gata facut.
Al treilea: pai, in acest context, tot ce valorificam in mediul rural trebuie facut potrivit traditiilor noastre si potrivit specificului alimentatiei si sistemului alimentar romanesc. De ce? Discutam si acuma cu ungurii: palinca e romaneasca sau ungureasca? Ce sa discutam? Avem tuica noastra, domnule.

G.V.: Iata, deci, ca o economie romaneasca integrata ar putea asigura satului viitorul.

S.C.: Satul va trebui sa fie, deci, un mediu care sa valorifice intai aerul curat; apoi spatiul.

G.V.: Resursele economice...

S.C.: Resursele, da - din punctul de vedere al nivelului de civilizatie, al dotarilor, sa spunem: nu casa fara baie, nu baie fara dus de-adevaratelea...


Gheorghe VERMAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2007

Despre scoala din comuna SEITIN

din presa aradeana-sursa: www.observator.info

Şcoala din Şeitin nu va fi gata la termenul limită

17 iunie 2008 05:15

La Şeitin se lucrează la construcţia unui nou imobil pentru şcoala cu clasele I-IV, deoarece era nevoie de un spaţiu mai mare pentru a acorda elevilor toate condiţiile de studiu necesare. Lucrările la şcoala cu clasele primare din Şeitin au început încă de anul trecut, în proiect fiind inclusă realizarea unei clădiri unde să funcţioneze patru săli de clasă, cancelarie, birou pentru funcţionari, grupuri sanitare, dar şi o sală pentru instalaţia de încălzire centrală. Proiectul a fost realizat astfel încât la construcţia iniţială să i se mai poată adăuga încă un etaj unde vor fi amenajate alte cinci săli de clasă. Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului a acordat la începutul lucrărilor 10 miliarde de lei vechi pentru construcţie însă la fel cum se întâmplă în majoritatea şcolilor aflate în construcţie din judeţ, banii vin foarte greu îngreunând muncă firmei care a câştigat licitaţia de construcţie şi implicit avansarea lucrărilor. Termenul limită de finalizare a lucrărilor pentru imobil este prevăzut pentru anul în curs însă, tocmai din lipsa fondurilor respectarea acestuia nu va fi posibilă. Oricum, după terminarea construcţiei este nevoie de realizarea instalaţiei termice dar şi de mobilarea şi utilarea sălilor de curs.„Am început construcţia la noua şcoală anul trecut dar banii vin foarte greu ceea ce ne face să ne oprim de multe ori din lucru. Nu cred că vom putea finaliza construcţia în acest an. Mai sunt multe lucruri de făcut dar nu ne vin banii de la buget. Dar anul viitor sperăm ca elevii să se poată bucura de toate condiţiile necesare şi să înveţe în săli de clasă care să atingă standardele europene.” - ne-a explicat primarul comunei Şeitin, Remus Păcurar. Totuşi, localitatea Şeitin se poate mândri cu una dintre cele mai frumoase şi moderne Grădiniţe pentru copii, care în anii trecuţi a suferit reparaţii capitale, beneficiind de încălzire centrală şi de grupuri sanitare noi. În prezent sunt schimbate geamurile vechi cu termopane pentru o izolare cât mai bună atât fonică cât şi termică. Primirea vacanţei facilitează cu mult munca cosnstructorilor deoarece aceştia pot lucra nestingheriţi, copiii fiind acasă.


din presa aradeana-sursa: www.sportarad.com

Rezultatele de la Campionatul profesorilor

8 iunie 2008 15:15

La editia din acest an a Campionatului de fotbal pentru profesori s-au inscris 22 de echipe (formate din personal didactic si personal auxiliar), din municipiu si judet, liceu si gimnaziu. Echipele au fost impartite in 4 grupe de cate 4 echipe si 2 grupe de cate 3 echipe, in urma sedintei tehnice ce a avut loc la Colegiul Tehnic de Constructii si Protectia Mediului Arad in data de 6.05.2008. Jocurile din grupe s-au desfasurat intre 12.05-20.05.2008. FINALA MARE ora 18 - S.G. Seitin - G.S. Forestier Arad 6-4 (1-2) Clasamentul final in partea superioara a aratat astfel: Loc 1 S.G. Şeitin Loc 2 G.S. Forestier Arad Loc 3 Col. Tehnic Arad Loc 4 S.G. Vinga Loc 5 G.S.�M. Viteazul� Ineu Loc 6 S.G. �A. Iancu� Arad Loc 7 Lic. �V. Goldis� Arad Loc 8 Lic. Arta Arad Aceasta competitie a fost organizata de inspectorul de Educatie Fizica si Sport prof. Mladin Claudiu si prof. Barta Paul cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judean Arad, Sindicatului Liber din Invatamantul Aradean, Sindicatului Democratic din Invatamantul Aradean, Colegiului Tehnic de Constructii si Protectia Mediului Arad si Şcolii Generale �Avram Iancu� Arad. La sfarsitul, a avut loc si un banchet de final, la cantina Colegiului Tehnic de Constructii si Protectia Mediului Arad, participand cele patru semifinaliste. Aici a avut loc si premierea, efectuata de insp. Mladin Claudiu, echipele primind cate o cupa si o diploma. Au mai fost premiati prof. Danci Zorica (Col. Tehnic) � surpriza turneului si Hardut Gabriel � arbitrul turneului.


din presa aradeana-sursa: www.virtualarad.net

Calculatoare noi pentru scoala din Seitin

07 decembrie 2005 05:15

In cazul Scolii Generale din Seitin zicala "omul sfinteste locul" se potriveste ca o manusa. De un spirit organizatoric desavarsit si o bunatate sufleteasca iesite din comun, directoarea Angela Deliman stie sa faca din invatamant o placere pentru elevi si dascali (toti calificati), deopotriva. Spre deosebire de alte localitati de la tara in care parintii nu se inghesuie sa-si dea copiii la scoala, la Seitin, "cartea" atrage ca un magnet. Nu de putine ori s-a intamplat ca doamna Deliman sa faca sacrificii de ordin material, dar mai ales sa aloce o mare parte din existenta sa zilnica organizarii de activitati scolare si extrascolare. Un astfel de om este o comoara in orice comunitate. Primarul Seitinului, Remus Pacuraru si consilierii locali au fost mereu pe aceeasi lungime de unda cand a venit vorba de investitii la cele doua cladiri ale Scolii Generale cu clasele 1-8. Daca la sfarsitul verii s-au betonat aleile din curtile institutiilor de invatamant, acum, in preajma sarbatorilor de iarna, Mosul le-a adus elevilor 11 calculatoare de ultimul tip. De fapt, performantele aparatele au fost achizitionate cu banii Bancii Mondiale, circa 80 de milioane de lei. Primaria si parintii au pus mana de la mana si au comandat mobilierul a ceea ce va fi unul dintre cele mai moderne laboratoare de informatica din judetul Arad. Insa, investitiile nu se vor opri aici. Desi scoala si gradinita beneficiaza de un sistem nou de incalzire centrala pe lemne, autoritatile din Seitin intentioneaza sa introduca incalzirea pe gaz. Mai mult ca sigur, anul viitor se vor moderniza si grupurile sanitare ale scolii, dar marele deziderat al seitinenilor este construirea unei noi cladiri pentru ca elevii sa nu mai fie obligati invete in doua schimburi. Un alt aspect imbucurator pentru Seitin este faptul ca tot mai multi copii de rromi invata cot la cot cu celelalte tinere vlastare. Si pentru ei scoala prinde gust in momentul in care se simt bagati in seama si tratati cu aceeasi moneda de catre dascalii Angelei Deliman. Calin Mnerie - Adevarul


din presa aradeana-sursa: www.virtualarad.net

Scoala din Seitin - modernizata de Banca Mondiala

16 septembrie 2002

La scoala generala din Seitin invata 185 de elevi in ciclul primar, 170 de elevi in ciclul gimnazial, iar in gradinita sunt cuprinsi in jur de 80 de copii. De educatia lor se ocupa 3 educatoare, 8 invatatori si 12 profesori, toti calificati. Pentru ca Seitin-ul are invatamant romanesc - consemnat documentar - de peste 200 de ani, nici cele doua cladiri in care se desfasoara procesul educativ nu sunt departe de aceasta varsta. In aceste conditii, a fost si mai dificila sarcina Primariei (primar Romus Pacurar, viceprimar Tanasa Bulz) si a conducerii scolii (director Mircea Bochis) de a pregati corespunzator cele doua localuri pentru inceperea noului an de invatamant. La cladirea in care functioneaza ciclul primar (cu 6 sali de clasa) in aceasta vara s-au facut igienizari, reparatii, zugraveli interioare, vopsirea tuturor bancilor, usilor, geamurilor si dusumelelor. Deasemenea, au fost curatate, varuite si igienizate grupurile sanitare din curte. Toate aceste lucrari s-au realizat cu fondurile alocate de Primarie (care a asigurat deja si necesarul de lemne pentru iarna).

Cealalta cladire (tot cu 6 sali de clasa)- unde invata elevii din ciclul gimnazial - a avut nevoie de o reabilitare totala. Si acest lucru s-a facut datorita fondurilor primite de la Banca Mondiala prin sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean. Dupa ce cladirea a fost adusa la forma de schelet s-au facut subzidiri, tencuieli, schimbarea totala a acoperisului si jgheaburilor s-au inlocuit instalatiile electrice, s-au amenajat grupuri sanitare de incinta (cu gresie, faianta, instalatii sanitare de ultimul tip), canalizarea cu fosa septica, incalzire centrala cu punct termic propriu pe combustibil solid, cu posibilitati de trecere pe gaze (primarul comunei garantand ca pana in cealalta iarna Seitinul va avea retea de gaze naturale). S-au zugravit in lavabil salile de clasa si coridoarele, au fost puse dusumele noi si paluxate, s-au montat, din abudenta, moderne corpuri de iluminat (cate doua si deasupra tablei), urmand ca in aceste zile sa soseasca si mobilierul nou, functional.


ADMITERE 2007/2008

Anul acesta avem ceva schimbari. Nu se mai dau TESTARI NATIONALE. Clasele a VII-a si a VIII-a dau TEZE UNICE. Au aparut metodologiile, calendarul si programa.


Tine-ti aproape.

Banchetul claselor a VIII-a a avut loc in data de
8 IUNIE 2007 de la ora 1600 la
Caminul Cultural din localitate

ADMITEREA 2007

Au aparut rezultatele. Pentru SEITIN si pentru ARAD repartitia in licee si SAM.

Lista ierahica dupa Testele Nationale si pentru Admiterea 2007 in licee si SAM.

Sau puteti sa deschideti urmatorulfisier excel.

Calendarul ADMITERII 2007 dupa cum urmeaza:

1 martie 2007 Afisarea ofertei de scolarizare/ofertei de formare profesional�, concretizat� �n profiluri si calific�ri profesionale, pentru �nv�t�m�ntul liceal, filiera tehnologic� si pentru scoala de arte si meserii
29 iunie 2007 afisarea ierarhiei absolventilor claselor a VIII-a
30 iunie 2007 Afisarea listelor candidatilor declarati admisi pe locurile pentru care este necesar� sustinerea de probe de aptitudini, dup� actualizarea lor �n urma �ncheierii situatiei scolare si a testelor nationale
29 iunie-1 iulie 2007Repartizarea candidatilor pe locurile speciale pentru romi
30 iunie-6 iulie 2007Completarea optiunilor �n fisele de �nscriere de c�tre absolventii clasei a VIII-a care au promovat testele nationale si de c�tre p�rintii acestora, asistati de dirigintii claselor a VIII-a
2-7 iulie 2007Verificarea, de c�tre p�rinti si candidati, a fiselor editate de calculator, corectarea greselilor �n baza de date computerizat� si listarea fiselor corectate din calculator
13 iulie 2007Repartizarea computerizat� �n �nv�t�m�ntul liceal si profesional de stat a absolventilor clasei a VIII-a care au promovat testele nationale si care nu �mplinesc 18 ani p�n� la data de 31 decembrie 2006-Prima etapa
16-20 iulie 2007 Completarea fisei de optiuni de c�tre candidatii care nu au promovat testele nationale, completarea unei noi fise de optiuni de c�tre cei r�masi nerepartizati dup� prima etap� a admiterii, introducerea datelor �n calculator, verificarea fiselor listate si corectarea eventualelor erori
23 iulie 2007Repartizarea computerizat� a candidatilor din a doua etap� a admiterii
23 iulie 2007Depunerea dosarelor de �nscriere la scolile la care candidatii au fost repartizati

Brosura, locurile, calendarul si metodologia le puteti descarca de aici: brosura , locuri , calendar , metodologie .

TESTARE NATIONALA 2007

S-a extras varianta 58, la alegere dintre Istoria Romanilor si Geografia Romaniei .

S-a extras varianta 56 la Matematica.

S-a extras varianta 11 la Limba si Literatura Romana.

Au aparut indicatiile pentru subiectele de matematica la Testarea Nationala 2007!

TESTELE NATIONALE se sustin dupa cum urmeaza:

14 - 25 mai 2007 �nscrierea candidatilor
8 iunie 2007 �ncheierea cursurilor pentru elevii claselor a VIII-a
18 iunie 2007 Limba si literatura rom�n� � test scris
19 iunie 2007Limba si literatura matern� � test scris
20 iunie 2007Matematica - test scris
21 iunie 2007Istoria rom�nilor sau Geografia Rom�niei � test scris
24 iunie 2007Afisarea rezultatelor (p�n� la orele 16) si depunerea contestatiilor (orele 16 � 20)
25 � 27 iunie 2007Rezolvarea contestatiilor
28 iunie 2007 Afisarea rezultatelor finale (p�n� la orele 16)

Programele, calendarul si metodologia le puteti descarca de aici: Limba Romana , Matematica , Istorie , Geografie , Metodologie , Calendar .

TEZE UNICE 2007

Au aparut rezultatele si la TEZE ROMANA!

Rezultatele la Romana pentru scoala noastra le puteti vizualiza direct de aici.

Au aparut rezultatele la TEZE matematica!

Subiectul si baremul la matematica !

Subiectul si baremul la Limba si Literatura Romana !

Rezultatele la matematica pentru judetul Arad le puteti vizualiza direct de aici.

Tezele unice la clasa a 7-a se sustin dupa cum urmeaza:
matematica: vineri 4 mai ora 1200
limba materna: 10 mai
limba romana: 17 mai ora 1200

Pentru cei care din motive obiective nu le-au putut sustine in datele de mai sus au posibilitatea in perioada speciala de teze:
matematica: 5 iunie
limba materna: 8 iunie
limba romana: 12 iunie

sau petru cei amanati dupa cum urmeaza:
matematica: 21 august
limba materna: 23 august
limba romana: 28 august

Programele, calendarul si metodologia conforme OME 307 din 12.II.2007 le puteti descarca de aici: programe , metodologie , calendar .

Daca doriti sa vedeti un model de subiect puteti sa-l vizualizati pe cel oficial aici: model_subiect_matematica .

Au aparut si la Limba si Literatura Romana (contine 4 pagini): pagina 1, pagina 2, pagina 3, pagina 4.